Historiska museet
 
 

Bronsålder

Här kan du hitta olika berättelser om bronsåldern och se bilder på våra utställda föremål.

 
 

 

När var bronsåldern

De skapade imponerande gravhögar i landskapet. Vackra ristningar på bergshällar. Och på museet kan vi se föremål som de har lämnat efter sig. Men när och hur levde människorna under denna tid. Inled detta tema med att läsa om den period som vi kallar bronsåldern  »

 
 

Vardag på bronsåldern

Vad lekte barn med? Vad arbetade man med? Fanns det husdjur? Genom att studerar vad som har hittats på boplatser kan vi få en bild av hur livet har sett ut. Läs mer om vardagsliv för 3000 år sedan »

Balkåkratrumman

Solen och stjärnorna

Mystiska föremål som hittats i marken. Märkliga ristningar på bergshällar. Tyder detta på att solen och himmeln har varit viktig för människor under bronsåldern? Läs mer om bronsålderns universum »

 
 

Klintastenen frilagd

Gudar och gudinnor

Vi har inga namn på bronsålderns gudar eftersom det inte finns några texter från denna tid. Men kan vi ändå förstå vilka de var? Läs mer om gudar odh gudinnor på bronsåldern »

 
 

Balkåkratrumman

Glad och nöjd?

Det finns myter om den lyckliga märnniskan under bronsåldern. Man fördrev tiden med dans, musik och fria förhållanden. Men stämmer detta?  Läs mer om lyckliga människor »

Klintastenen frilagd

Bildmeddelanden

Det fanns inga skrivtecken på bronsåldern men vi har meddelanden bevarade. Ristningar på bergshällar och bilder ristade på föremål berättar något för oss. Men vad? Läs mer om bilder från bronsåldern »

 
 

Bronsåldern för alla

De här sidorna är till för dig
som av olika skäl vill ha lättläst text.
Följ med genom tidsepokerna
från stenåldern till medeltiden.
Här kan du läsa om bronsåldern på lätt svenska. »

 
 

Klintastenen frilagd

På resa

Bronsålderns människor rörde sig över stora avstånd. Vi har hittat föremål i Sverige som är tillverkade på platser som ligger långt bort. Läs mer om resor och handel »

Klintastenen frilagd

Den största graven

I Kivik ligger ett mäktigt monument. Skandinaviens största gravröse är en rund gräskulle som vittnar om en märklig tid. Kan det vara en kung som fick en så imponerande grav? Läs mer om graven från Kivik »

 
 

Kort-kort mode

Tack vare fynd av mer än 3000 år gamla klädedräkter i danska gravar vet vi en del om modet för män och kvinnor under bronsåldern. Läs mer om hur kvinnor och män klädde sig. »

Konsten att gjuta
– en revolution

Att gjuta brons var en nyhet som kom från Europa till Skandinavien. För första gången kunde ett material smältas och formas nästan hur som helst. Läs mer om brons och hur det användes. »

 
 
  • Denna sida uppdaterades: 15 april 2011

 
uiqt|wBqvnwHpq{|wzq{si5{muiqt|wBqvnwHpq{|wzq{si5{mqvnwHpq{|wzq{si5{m