Historiska museet
 
 

Järnålder

Här har vi samlat all information om järnåldern.

 
 

Albökestatyett Sveriges Historia

När var järnåldern

Under järnåldern hände mycket. Romariket uppstod och föll. Vikingar gjorde resor runt världen och en ny religion började sin spridning över Europa. Starta din forskning om järnåldern med att läsa om tidsperioderna här »

Hänge med mansansikte

Vikingar

När levde vikingarna? Kallade de sig själva för vikingar? Hur levde de och fanns det hjälmar med horn? Det finns många myter och mustiga bilder av vikingar som inte alltid stämmer med verkligheten. Läs mer om vikingatiden på vårt tema Vikingar »

 
 

Järnåldern på lättläst

Var alla vikingar på järnåldern?
Vad importerade man från Rom?
Vad är Vendeltid?
Läs mer om järnåldern på lättläst svenska »

 
 

Artiklar 2010 järn 

Världens centrum

Även om man reste under järnålder så är det gården som var världens centrum. Nästan alla hade anknytning till en gård. Läs om livet på en gård från järnåldern  »

Artiklar 2010 järn

Den första skriften

Runskriften är vårt första skriftspråk. Under järnåldern var det få som kunde läsa och det var färre som kunde hugga en vacker runsten. Läs om Unna som lät göra en sten till sin sons minne »

 
 

Artiklar 2010 järn

Slingrande djur

Många av järnålderns föremål är dekorerade med slingrande djur. Denna utsmyckning är speciell för skandinavien och användes under en lång period från hednisk tid in i kristen. Läs om den vackra djurornametiken här »

 
 
Krucifix

Från hedningar till kristna

Under järnåldern påbörjades kristnandet i vår del av världen. Men skandinavien blev inte kristet över en natt. Det var en komplicerad historisk förändring Här kan du läsa om hur det gick till när kyrkan blev en maktfaktor »

 
 

Ibn Fadlan

Vikingar från en annan synvinkel

En berättelse från vikingatiden. Upplev en ögonvittnesskildring av den muslimske historieskrivaren Ibn Fadlan. I rollen som Ibn Fadlan - Bert Kolker. Se filmen om Ibn Fadlan »

 
 
Modellhus

Bygg ett vikingahus

På våra pysselsidor finns många saker att göra. Bygg ett modellhus från Birka, skriv ett hemligt meddelande i runor eller gör en ansiktsmask från järnåldern. Här finns en mängd pyssel att skriva ut »

 

 

uiqt|wBqvnwHpq{|wzq{si5{muiqt|wBqvnwHpq{|wzq{si5{mqvnwHpq{|wzq{si5{m